Een bezoekje aan de Limburgse hoofdstad én oud(st)e stad van Nederland, Maastricht

Maastricht (‘Mestreech’ ) ligt met zijn ruim 120.000 inwoners in het uiterste zuiden van ons land. Je kunt in deze tamelijk overzichtelijke stad vele bezienswaardigheden bekijken.

Het Vrijthof, kerken en musea
Naast het marktplein ligt het sfeervolle Vrijthof met terrasjes en steeds terugkerende evenementen zoals carnaval en het mooie Winterland met een ijsbaan en een verlicht reuzenrad.
Niet veel verder liggen de hoge Sint-Janskerk, de 12e-eeuwse Sint-Servaaskerk en de alleroudste kerk, de Onze Lieve Vrouwenbasiliek (Sterre der Zee). Iets verderop tref je het Historisch Museum en het kunstzinnige en raketvormige Bonnefantenmuseum aan.

De vroegere berenkuil en stadsmuren
Je kunt ook even rust nemen en nadenken over wat zich vroeger afspeelde. Iets buiten het centrum ligt een groot stadspark met een levendige vijver met eenden, ganzen en een fontein. Maar ook kom je herten, kanaries en ezels tegen… en een berenkuil. Hierin werd jaren geleden een echte beer gevangen gehouden en tentoongesteld. Misschien iets anders dan de Chinese muur, maar mooi om te zien zijn de eeuwenoude Maastrichtse stadsmuren.

Over de bruggen heen naar de winkels
Je vindt het vast bijzonder te weten dat je over de waarschijnlijk oudste brug van Nederland wandelt. Deze Sint-Servaasbrug uit het jaar 1280 loopt over de Maas. Een andere, veel nieuwere brug is de Hoge Brug van 232 meter lang. Wel moet erbij gezegd worden dat het je als voetganger misschien wat moeilijk gemaakt wordt met de traptreden die net iets te ver of te kort – het ligt eraan hoe je het bekijkt – uit elkaar liggen.

Als het lopen je gelukt is kun je opnieuw de rust opzoeken in een rondvaartboot onder de bruggen door. Of je stapt nog even binnen bij boetiekjes, luxe winkels of juist de bekende ketens. In de grote Dominicaanse kerk is een boekhandel te vinden die zeer zeker een van de mooiste is die je ooit gezien hebt.
Amuseer je!

Have your say