Tips voor het verbouwen van je woning

De plannen liggen er en het gaat eindelijk gebeuren: je gaat verbouwen. Of het nu om een grote renovatie gaat of slechts een kleine aanbouw, zoals een dakkapel of serre, het hele huis doet mee. Al is het maar omdat je de meubels van de ene kamer bij de andere moet zetten of omdat je ineens met zijn allen op één kamer slaapt. Om te weten waar je aan toe bent is het goed om een duidelijke planning te maken. Zelfs als de verbouwing alleen maar het opnieuw schilderen van een kamer is.

Planning
Ga met elkaar om de tafel zitten en bespreek het project, nog voordat je maar een sloophamer tegen een muur hebt gezet. Maak samen een tijdsplanning en hang deze op een overzichtelijke plaats op. Werk je met een aannemer, stel dan samen met de aannemer een planning op. Zo weet je ook wanneer je uiterlijk een kamer uitgeruimd moet hebben en hoe lang het kan duren voordat je weer terug kan verhuizen.

Grote verbouwing
Een kleine verbouwing hoeft vaak niet veel te kosten, maar bij een grote verbouwing kan het zijn dat je geld moet lenen en vergunningen moet regelen. Ga op tijd naar de gemeente om de bouwvergunningen in orde te maken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dat geldt ook voor een lening bij de bank. Zorg hiervoor ook dat je een duidelijke offerte van de aannemer hebt.

Sla het op
Gaat het om een grootschalige verbouwing of een verbouwing waarbij de ruimte tijdelijk helemaal leeg moet en heb je geen plek elders in huis om die spulletjes te stallen? Kies dan voor tijdelijke opslag. Er zijn verschillende opslagloodsen in Nederland waar je terecht kan, zowel voor de korte als lange termijn. Bespreek deze loods of box wel ruim van te voren, zodat je de spullen volgens planning kan opslaan.

Het huis uit
Een grootschalige verbouwing, zoals het uitbreken van muren of het leggen van een geheel nieuwe vloer, kan erom vragen om het huis tijdelijk te verlaten. Het is mogelijk om tijdelijke woonruimte te huren, zodat je gewoon kunt leven, terwijl thuis de boel overhoop wordt gehaald. Kies in dit geval ook voor een plek om je meubels en dierbare spulletjes op te slaan. Er zijn verschillende soorten tijdelijke woningen te huur, zoals een huisje of caravan op een camping, een huurflatje of zelfs een omgebouwde zeecontainer.

Have your say