Wat is psychologie? De verschillende soorten psychologie.

Psychologie is een breed begrip. Over het algemeen houdt de psychologie zich bezig met dat wat er in onze psyche omgaat. Een psycholoog is dus iemand die met ons praat over onze gedachten en gedragingen naar aanleiding van deze gedachten.

Opleiding psychologie
Om psycholoog te worden dient eerst de opleiding tot psycholoog te worden afgerond. Dit is een 4 jaar durende universitaire studie die in verschillende steden in Nederland wordt aangeboden. Naast deze universitaire opleiding wordt ook op HBO niveau een studie in deze richting aangeboden, namelijk ‘toegepaste psychologie’. Ook de opleiding psychologie via spso behoort tot de mogelijkheden.

Verschillende soorten psychologie
Wanneer de basis van de studie psychologie voltooid is, kan men richtingen gaan kiezen. Zo kan men bijvoorbeeld ervoor kiezen om sociaal psycholoog te worden. De sociale psychologie houdt zich bezig met menselijke interacties en hoe mensen zich gedragen. Wanneer men in het bedrijfsleven aan de slag wil, is de opleiding arbeids-, organisatie- en personeelspsychologie een goede richting om te kiezen.

Een sportpsycholoog houdt zich bezig met sporters en hun doelen. Waar gaat het mis op het moment dat het spannend wordt? Hoe kunnen positieve gedachten ervoor zorgen dat net dat ene stapje extra kan worden gedaan? Bij al deze vraagstukken kan een sportpsycholoog helpen. Het mag vanzelfsprekend zijn dat deze voorbeelden slechts een kleine greep uit alle mogelijke psychologie richtingen zijn. Er is nog zoveel meer!

Have your say