Zie de maan schijnt…, al bijna 200 jaar!

Doorgeven van traditie

Zingen is een eeuwen oude manier om tradities door te geven en het zingen van sinterklaasliedjes is hierop geen uitzondering. Een voorbeeld hiervan is, dat nog altijd de traditionele liedjes worden gezongen, zoals bijvoorbeeld “Zie ginds komt de stoomboot” en “Zie de maan schijnt door de bomen”. Dit zijn tevens de twee oudste gedocumenteerde sinterklaasliedjes en stammen van rond het midden van de 19-de eeuw (rond 1845)!

De populairste sinterklaasliedjes

Noem eens snel een sinterklaaslied…… Zeer waarschijnlijk dat je een traditioneel sinterklaasliedje genoemd hebt.
Door de jaren heen zijn er natuurlijk ook nieuwe leuke liedjes van Sinterklaas uitgekomen, zoals bijvoorbeeld “Strooien, strooien, strooien” , “Zwarte Pieten gymles” of “Waar blijft nou die Sint?”.

Men zou verwachten dat juist de nieuwe liedjes de meest bekende liedjes zouden zijn, maar dat is dus geheel onjuist! Het zijn juist de traditionele sinterklaasliedjes die het meest bekend zijn.

Kinderen zingen

Kinderen zingen graag en in de eerste levensjaren leren kinderen ook veel gemakkelijker met behulp van een liedje. Probeer het maar eens uit. Maak een opruimliedje en zing het terwijl je het speelgoed begint op te ruimen. Kijk maar eens hoe snel je hulp krijgt!

Kinderen houden ontzettend veel van zingen en het is heerlijk om met je kinderen de sinterklaasliedjes te kunnen zingen. Het eerste sinterklaasliedje wat iedereen geleerd heeft is waarschijnlijk Sinterklaas Kapoentje, maar zet alle sinterklaasliedjes eens op een rij en je hebt het verhaal van de sinterklaastraditie.

De overlevering

Het is niet dat de moderne liedjes niet leuk of mooi zijn, in tegendeel. Maar er is iets met die oude liedjes, waardoor we ze maar blijven zingen. Al bijna twee eeuwen lang! Het heeft met traditie te maken en traditie blijkt sterker dan een heleboel moderne invloeden.
De overlevering van de sinterklaastraditie gebeurt nog steeds op een hele ouderwetse manier: door zang!

Have your say