Aan de havermout!

Havermout is de laatste jaren erg populair geworden onder sporters, mensen die willen afvallen en mensen die gewoon graag gezond willen eten. Deze graansoort is makkelijk te bereiden, erg veelzijdig en vooral: supergezond. Wil jij weten wat havermout zo gezond maakt? Lees dan snel verder!

De gezondheidsvoordelen van havermout

• Havermout bevat veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor een goede stofwisseling en spijsvertering. Bovendien zorgt havermout door deze vezels lang voor een verzadigd gevoel.
• Het verlaagt je ‘slechte cholesterol’ doordat het galzuren en galzouten aan zich bindt. Hierdoor verkleint havermout het risico op hart- & vaatziekten.
• Havermout bevat naar verhouding weinig calorieën. Per 100 gram bevat het ongeveer 350 kcal.
• Door de langzame en complexe koolhydraten die havermout bevat is het goed voor de spieren.
• Het is rijk aan eiwitten, ongeveer 11 gram per 100 gram havermout.
• Havermout bevat veel magnesium, silicium, fosfor, en ijzer. Daarnaast zit er in havermout ook vitamine K, E, B1, B2, B6 en B12.

Aan de havermout dus!

Dagelijks of regelmatig havermout eten is dus een goed idee. Maar hoe? Er zijn vele mogelijkheden. Je kunt havermout simpelweg toevoegen aan je smoothie. Hiervoor hoef je het niet eerst te koken. Je kan er ook lekkere (no-bake) koekjes van maken. Of je maakt gewoon ouderwetse havermoutpap door het samen met melk te koken in een pannetje.

Geen zin of geen tijd om te koken? Dan kan je kiezen voor ‘overnight oats’. Hiervoor meng je de havermout de avond van te voren met (amandel)melk en laat je het een nachtje in de koelkast staan. De volgende ochtend is de havermout zacht geworden en kan je direct beginnen aan je ontbijt! Zowel de gekookte havermout als de overnight oats kan je lekker op smaak brengen met wat honing, kaneel, rozijntjes, cacao nibs of vers fruit.

Have your say