Azijn: het budget schoonmaakmiddel

Azijn kennen we allemaal wel als keukeningrediënt van bijvoorbeeld dressings. Maar wist je dat je azijn ook heel goed als schoonmaakmiddel kan gebruiken? Azijn heeft namelijk een ontsmettende, ontkalkende en ontvettende werking. Het perfecte schoonmaakmiddel dus. Daarbij is het ook nog eens erg goedkoop. Wil jij ook met azijn aan de slag in huis? Wij geven je drie handige tips!

Tip 1: Maak je badkamer schoon met azijn.
Azijn ontkalkt en daardoor is het natuurlijk perfect voor de badkamer. Spray wat pure azijn op je spiegel, wastafel, kranen en tegels en neem af met een doek. Of neem een emmertje warm water, voeg hier twee of drie kopjes azijn aan toe en gebruik dit als schoonmaakwater. Heb je last van hardnekkig kalkaanslag op de kraan? Doordenk dan een doek met azijn, wikkel hem om je kraan en laat een paar uur inwerken.

Tip 2: Gebruik azijn als wasverwachter
Kleding, handdoeken en lakens kunnen na het wassen hard of ruw aanvoelen door het kalk in ons leidingwater. Door de ontkalkende werking van azijn, wordt je wasgoed weer zacht. Doe enkele eetlepels tot een kopje azijn in het wasverzachterbakje. Doe het niet bij je wasmiddel, dat kan er namelijk voor zorgen dat je wasmiddel niet meer goed werkt of dat je wasmiddel erg gaat schuimen.

Tip 3: Maak je wasmachine schoon met azijn
Na verloop van tijd krijg je kalkaanslag in je wasmachine. Ook kunnen er door de vochtige en warme omgeving in je wasmachine schimmels gaan groeien. Deze schimmels zijn niet altijd zichtbaar. Door je wasmachine een keer per maand op 90°C te laten draaien met een halve liter azijn, blijft jouw wasmachine perfect schoon.

Have your say