Budgetvakantie met kinderen: back to basic

Veel mensen moeten het de laatste tijd met minder doen dan voorheen. Een vakantie naar het buitenland met de kinderen met alles erop en eraan is niet meer zo vanzelfsprekend. Maar in plaats van daar treurig over te doen kan het ook veel voordelen hebben. Armoede maakt creatief zeiden onze grootouders al en daar zit wat in.

Zoek het buitenland dichtbij
Wil je echt een buitenland gevoel hebben dan ga je vlak over de grens bij Limburg naar Duitsland. Een paar uur rijden en iedereen spreekt Duits, de broodjes bij de bakker zijn anders en de huizen zien er anders uit. Maar vooral: Er zijn ‘bergen’. Dit is voor kinderen net zo buitenlands als een ver land.

Een duur vakantiepark is nergens voor nodig. Maar zorg wel dat je in de buurt zit van een zwemparadijs voor het geval het weer een dagje tegenzit.

Wandelen wordt schatzoeken
Een gezamenlijke wandeltocht noem je een schatzoekerstocht, waarbij opdrachten moeten worden volbracht. Dat is ook bij minder goed weer leuk om te doen. De beloning kan zijn: Een kist vol lekker eten en drinken iets om mee te spelen, dat vervolgens meteen kan worden uitgeprobeerd. Dit vergt wel enige voorbereiding en natuurlijk een medeplichtige die de schatkist net op tijd ter plaatse brengt.

Jij blij, kinderen blij en andersom
Als de kinderen zien dat jij het ergens leuk of mooi vindt, nemen ze dat gevoel over. Stel, je hebt een huisje of appartement waar alleen een grasveld bij is. Misschien denk je eerst: Volgens mij is hier niets te doen. Maar als je zegt: Hier hebben we lekker veel ruimte om spelletjes te doen! Dan zien de kinderen dat ook zo.

Andersom heb je zelf een heerlijke tijd als je ziet dat de kinderen zich vermaken. Als er niets te zeuren valt (om ijs, om geld voor een speelapparaat, enz.) zullen ze dat ook niet doen.

Een actieve houding betaalt zich terug
Je zult niet op de automatische piloot de kinderen bij een animatie team kunnen droppen. Je gaat dus zelf aan de bak. Voordeel: Quality time met de kinderen en je beleeft er zelf ook lol aan. Ken je de balspellen van vroeger nog? Lummelen, Stand in de Mand, enz.? Nog een voordeel: Ze komen niet helemaal hyper en opgefokt terug van de kinderdisco maar ze zijn wel lekker moe en zullen meteen in slaap vallen.

En dan is het tijd voor een wijntje, een goed gesprek of een leuk boek.

Have your say