De badkamer voor evenwicht tussen lichaam en geest

De badkamer, voor evenwicht tussen lichaam en geest
Van wasruimte naar ontspanningsruimte

Ja, we hebben het hier over de badkamer! Werd de badkamer vroeger enkel gebruikt om ons te wassen, douchen en om de wasmachine te plaatsen, tegenwoordig is dat wel anders. De badkamer wordt steeds meer een ruimte voor rust en ontspanning. Na een dag van hard werken even lekker ‘onderuit’ in een warm bad. Eventueel een lekker geurende badolie en een romantisch kaarsje erbij. Ogen dicht en al snel vertoef je in een andere wereld. Heerlijk!

Tips voor een kleine badkamer

Ook met een kleine badkamer ligt dit binnen de mogelijkheden. Ligbaden zijn er in diverse maten en als een ligbad niet mogelijk is, kun je misschien eens denken aan een zitbad. Ook heel comfortabel!

Het belangrijkste voor het ontspannen zijn namelijk licht en ruimte. Een lichte ruimte lijkt voor het oog optisch groter en daar moet je gebruik van maken. Natuurlijk daglicht is altijd het beste, dus als je badkamer een buitenmuur heeft, kijk dan of je niet een raam kan maken. Van af de vloer tot aan het plafond, dat geeft het beste ruimtelijk effect, ook al is het maar 20 of 30 centimeter breed.

Geen raam in je badkamer? Geen probleem! Lichte muren, zoals bijvoorbeeld grote vierkante lichte tegels tegen de muur met de voegen in dezelfde kleur. Zo maak je gebruik van het optisch effect. Natuurlijk plaats je een grote verlichte spiegel en je hebt direct resultaat. Denk er ook eens over om je badkamermeubel(s) tegen de wand te monteren, op zo’n 30 centimeter boven de vloer. Een vrij vloeroppervlak vergroot de ruimtelijke indruk en is nog eens makkelijk bij de schoonmaak ook.

Licht is sfeer

En sfeer is belangrijk voor de ontspanning, Indirecte belichting veroorzaakt ‘zacht’ licht dat de ontspanning van lichaam en geest bevordert. Dit is goed te realiseren met spotjes en wandlampen dit het licht via de wand of het plafond weerkaatsen. Op deze wijze kun je ook van een kleine badkamer een heerlijke ontspanningsruimte maken. Om het helemaal af te maken kun je nog wat accessoires toepassen. Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke materialen, aangezien deze ons onbewust rust geven.

Laat nu je lig- of zitbad maar vollopen. Beetje badolie, een aromatische kaars, een muziekje op de achtergrond, mobieltje uitgeschakeld en het volgende halfuur of langer worden lichaam en geest weer met elkaar in evenwicht gebracht….

Have your say