Fabel: melk is goed voor elk

We kennen allemaal de slogan ‘melk is goed voor elk’ nog wel: een slogan die in de jaren zestig, zeventig en tachtig niet alleen regelmatig in reclames werd genoemd maar ook dagelijks herhaald werd door Nederlandse moeders aan de ontbijttafel. Dertig jaar lang stond melk bekend als de witte motor, die eigenlijk onmisbaar was in het gezonde Nederlandse dieet. Maar is melk wel echt goed voor elk? Enkele onderzoekers uit Canada stelden de proef op de som en startten een uitgebreid onderzoek naar melk.

De waarheid over de witte motor
De uitkomsten van het uitgebreide onderzoek waren schokkend. Zo zou melk helemaal niet goed zijn voor de botten, maar juist botontkalking stimuleren. Dit komt omdat er een eiwit in melk zit die de calciumopname niet stimuleert, maar juist tegen gaat. We krijgen dus niet meer calcium binnen voor onze sterke botten, maar juist minder als we melk drinken. Hierdoor is melk niet alleen slecht voor de botten, maar ook voor de tanden.

Daarnaast kan het regelmatig drinken van melk enkele aandoeningen veroorzaken. Zo vergroot melk de kans op kanker, heb je door het drinken van melk meer kans op een lekkende darm en krijg je mogelijk meer acne door melk.

Een goede marketingcampagne
De fabels die in de wereld zijn gebracht over melk, zijn onderdeel van een grote marketingcampagne van Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Deze organisatie wilde de verkoop van melk stimuleren en bedacht daarom enkele aantrekkelijke slogans over het product. Nu, vele jaren later, zijn deze slogans nog steeds blijven hangen en denken wij onterecht dat melk gezond is. Volgens de Canadese onderzoekers is het nu toch echt tijd om van de bekende slogans af te stappen en te erkennen dat melk niet gezond is, want melk is zeker niet goed voor elk.

Have your say