Gezond cholesterol

De grote boosdoener
Cholesterol. Het wordt gezien als de grote boosdoener, die onze kans op het verkrijgen van hart- en vaatziekten vergroot. HDL, LDL, goed en slecht cholesterol. Wat is het nu eigenlijk en wat is de functie van het cholesterol in ons lichaam?

Cholesterol een harde en ondergewaardeerde werker
Het cholesterol vervult diverse functies in ons lichaam en is een belangrijke stof voor het lichaam. Dit is de reden dat het lichaam zelf cholesterol aanmaakt in de lever en darmen. Per dag wordt bij een volwassen persoon ongeveer tussen de 600 en 800 milligram aangemaakt.

Even ter vergelijking: met het eten van een eitje, krijg je ongeveer een kwart van deze hoeveelheid (200-250 milligram) binnen.

De meest belangrijke functies welke het cholesterol vervult:

  • Het fungeert als isolatiemateriaal voor de zenuwbanen.
  • Het speelt een rol bij de aanmaak van bijnierschorshormonen.
  • Het is belangrijk voor de aanmaak van gal, wat zorgt dat vetten door het bloed kunnen worden opgenomen en getransporteerd naar de cellen.
  • Het maakt deel uit van de wanden van onze lichaamscellen, die daardoor soepel blijven.
  • Het is nodig voor de productie van vitamine D.

HDL en LDL, goed en slecht
Cholesterol wordt in ons lichaam aan een lipoproteïne gekoppeld. Een lipoproteïne is een vetdeeltje gekoppeld aan een eiwitdeeltje. Lipoproteïnes transporteren onder andere het cholesterol door de bloedbaan. We onderscheiden verschillende soorten lipoproteïnes, waaronder:

  • Low Density Lipoprotein (LDL). Deze wordt gevormd uit verzadigde vetten en transporteert het cholesterol via het bloed naar de cellen.
  • High Density Lipoprotein (HDL. Deze wordt gevormd uit onverzadigde vetten en verwijdert het overtollige LDL-cholesterol uit de cellen en transporteert het naar de lever, waar het kan worden hergebruikt, of naar de gal, waar het wordt afgebroken.

Het als “slecht” bekendstaande LDL blijkt dus onmisbaar voor ons lichaam!

Wanneer gaat het nu mis?
Het gaat echter mis, als er te veel LDL-cholesterol in het bloed voorkomt. Het aanwezige HDL-cholesterol kan dan niet meer alle LDL naar de lever afvoeren. Het gevolg is dat de LDL-deeltjes zich aan de binnenkant van de bloedvaten afzetten: aderverkalking.

De verhouding is dus belangrijk. In de praktijk gebruikt men de cholesterolratio. Dit is de totale hoeveelheid cholesterol gedeeld door het HDL-gehalte. Voor mannen wordt over het algemeen een ratio van 4,5 of minder aangehouden en voor vrouwen 3,5 of minder.

Een te hoog cholesterolgehalte wil niet zeggen dat je ziek bent! Het gehalte is namelijk enkel een risicofactor! Het geeft wèl aan, dat het tijd is jouw voedingsgewoontes aan te passen. Hoe? Ja, eigenlijk weten we dat allemaal al!

Have your say