Gezond met wei

Wei is een bijproduct van de bereiding van kaas. Het is het vocht dat overblijft als de wrongel (de latere kaas) gevormd is. De wei werd vroeger als afvalproduct beschouwd en weggegooid, maar daar denkt men tegenwoordig anders over. Het vocht bevat namelijk nog vele mineralen, eiwitten en koolhydraten (de zogenaamde lactose) en dient nu als grondstof voor de productie van het wei-eiwit.

Waarom wei-eiwitten?

De wei-eiwitten bezitten een zeer hoge voedingswaarde, wat wil zeggen dat de wei-eiwitten de essentiƫle aminozuren in een, voor de mens, juiste verhouding bezitten en dat ze geheel en snel door het lichaam kunnen worden verteerd.

Vooral sporters maken van deze eigenschap gebruik. Door het innemen van wei-preparaten na een forse inspanning, wordt het herstel van de spieren duidelijk versnelt. Ook bij krachtsporters wordt gebruikgemaakt van wei-preparaten. Het zorgt namelijk niet alleen voor een snel herstel van de spieren, maar het zorgt er ook voor dat de spiercellen in volume toenemen (spierhypertofie), waardoor de spiermassa toeneemt.

Therapeutische werking

Behalve de werking welke wordt veroorzaakt door de hoge voedingswaarde, heeft de wei ook nog andere zeer waardevolle heilzame eigenschappen:

  • beschermt tegen virusinfecties
  • antibiotische en antiparasitaire werking
  • versterkt het immuunsysteem
  • gaat allergische reacties tegen
  • bevat antioxidanten

De wei-preparaten die voor therapeutische doeleinden worden gebruikt, mogen echter niet gemaakt zijn van de wei afkomstig van de kaasproductie. Bij de kaasproductie wordt de koemelk namelijk verhit en gecentrifugeerd. Deze bewerkingen beschadigen de eiwitmoleculen, waardoor de biologische activiteit van de eiwitten verloren gaat. Voor de voedingswaarde heeft dit geen gevolgen, maar voor de therapeutische waarde is het desastreus.

De bioactieve wei-preparaten met een hoge therapeutische waarde worden gemaakt van ecologische koemelk. Bij productiemethode wordt gebruik gemaakt van het proces van omgekeerde osmose. De melk wordt dus niet verhit, onderdruk gebracht of gefiltreerd met ultrafiltratie, waardoor de eiwitten niet beschadigd worden.

De presentaties van wei-preparaten

De wei-preparaten zijn te verkrijgen als
Wei-concentraat: wordt verkregen door filtraties en bevat tussen de 30 en 80% eiwit.
Wei-isolaat: wordt verkregen door oa. ultrafiltratie van het wei-concentraat en bevat meer dan 90% eiwitten.
Wei-hydrolysaat: wordt verkregen doordat de eiwitketens door enzymen in stukjes worden geknipt, waardoor ze zeer snel door het lichaam worden opgenomen.

Deze preparaten zijn dus niet geschikt voor de therapeutische doeleinden! Hiervoor dient u naar de bioactieve wei-preparaten te vragen.

 

Have your say