Goedkoop afvallen in de winter

Wist je dat we in ons lichaam twee soorten vet hebben? Wit vet en bruinvet. Het witte vet ontstaat populair gezegd, doordat we meer eten dan verbranden. Het is de energieopslag van het lichaam. Het bruine vet wordt gebruikt om het lichaam op temperatuur te houden door verbranding van wit vet en glucose.

Wetenschappelijk onderzoek

Babies worden geboren met een grote hoeveelheid bruin vet. Zij gebruiken dit om het lichaam na de geboorte op temperatuur te houden. Voorheen werd aangenomen dat met het vorderen van de jaren dit bruinvet verdwijnt en dit blijkt nu niet het geval te zijn. Enkele jaren geleden heeft men kunnen aantonen dat volwassenen nog steeds over bruin vet beschikken.

Recent in 2013 hebben onderzoekers van het Maastricht UMC echter aangetoond dat dit bruinvet en de activiteit hiervan beïnvloed kan worden. Door ons lichaam bloot te stellen aan koude, gaat het lichaam extra bruinvet aanmaken en wordt het bruinvet tevens actiever. En dat is goed nieuws.

Wat betekent dat?

De bruinvetweefsel is opgebouwd uit cellen die zeer rijk zijn aan mitochondriën. Dit zijn de energiecentrales van ons lichaam. Het bruinvetweefsel is tevens zeer goed doorbloed, waardoor de brandstof, vet en suikers, snel aangevoerd kunnen worden. Door verbranding van wit vet en glucose in de mitochondriën, produceert ons lichaam warmte om onze temperatuur zo rond de 37 graden te houden.

Hiermee heeft de natuur ons allemaal een goed wapen in handen gegeven om af te vallen. We moeten gewoon zorgen dat we het een beetje koud hebben. Ons bruin vetweefsel zal actief worden en zelfs toenemen en hierdoor zal het witte vet verbrand worden.

Afvallen doe je dus in de winter en zonder dieet

Niks geen (dure) diëten en voedingssupplementen. Nooit meer calorieën tellen. Gewoon verstandig en gevarieerd eten en de verwarming op 17 graden laten staan. In het begin zal je het fris vinden, maar na een tijdje wen je eraan. Dan heeft je lichaam namelijk gereageerd en door de extra vetverbranding heb je het niet meer koud.

Bespaart je ook nog eens op je energierekening. Kun je daarvan eens lekker uit eten!

Have your say