Het nieuwe tuinieren

Bij het woord tuinieren, denkt men vaak aan een grote tuin met mooie bloemen bij de poort, die onderhouden wordt door iemand die er veel tijd in kan steken. Hoewel een tuintje inderdaad wat tijd en investering kost, kan het veel simpeler. Zelfs in de stad! Steeds meer mensen nemen de stap om groenten, fruit en kruiden te verbouwen op de beperkte ruimte die ze tot hun beschikking hebben. Het kost dus minder tijd om te onderhouden dan een grote tuin, en je kunt er zeker van genieten.

Zuivere lucht

Uit onderzoek is gebleken dat planten de lucht in huis zuiveren en je een goed gevoel geven. Vaak is de lucht in huis vuiler dan de lucht buiten, puur omdat je binnen regelmatig wordt blootgesteld aan chemische schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en parfums.

Stadstuin

De eerste stap naar stadstuinieren is kijken welke ruimte jij aan het raam of aan de deur hebt, en met wie je woont. Als je kleine kinderen of huisdieren hebt is het niet handig om de potten laag neer te zetten. En als je geen balkon hebt, is er ook niet de mogelijkheid om bakken over de reling te hangen. Is het ook mogelijk om een aantal potten voor de deur te zetten, of staan ze dan de voorbijgangers in de weg? Heb je een brede vensterbank waar je alle planten op kunt zetten, of zet je ze verspreid in je huis neer?

Daarna is de vraag wat jij het liefst wil met je planten. Wil je zo veel mogelijk planten kunnen eten, of voel je er meer voor om te kunnen genieten van mooie bloemen? Sommige planten hebben een geneeskrachtige en zuivere werking. Een beetje van allemaal kan natuurlijk ook.

Je kunt de planten kant-en-klaar kopen bij een groothandel, maar het leukst is natuurlijk om ze vanaf zaadje te laten kiemen en groeien. Dan weet je zeker dat de aarde en de planten niet bespoten zijn, en maak je kans op de beste en gezondste planten. Haal ook de beste aarde om de bodem zo vruchtbaar mogelijk te laten zijn. Op internet staat veel informatie over hoe je dit het beste kunt aanpakken als je het nog niet eerder hebt gedaan.

Binnen no time heb je je eigen kruiden- thee en fruitafdeling. Vers eten is heel gezond en geeft veel voldoening wanneer je het met liefde zelf kan telen en oogsten.

Have your say