Je eigen voedsel kweken

Wil je je voedsel biologisch, onbespoten, goedkoop, lekker, gezond, leuk en uitdagend? Klinkt het te mooi om waar te zijn? Stroop je mouwen dan maar vast op!

Waarom?
Als je zeker wilt weten waar je voedsel vandaan komt, dan is zelf kweken natuurlijk de ideale manier. Het is een goede keuze voor je lichaam, het milieu en je portemonnee. Door zelf je voedsel te verbouwen belast je het milieu niet met zaken als transport en bestrijdingsmiddelen. Ook gooi je veel minder voedsel weg, want je oogst simpelweg alleen datgene dat je nodig hebt.

Hoe werkt het?76754518
Iedereen kan zijn eigen voedsel verbouwen. Je hebt een klein stukje tuin nodig of als je alleen een balkon hebt, een kweekkas. Maak niet de fout om eerst alleen maar sla of alleen maar wortels te planten. Dan eet je namelijk een paar weken later de hele week…juist…sla of wortels. Als je verschillende dingen tegelijk zaait of poot dan heb je na een tijdje iedere week verschillende dingen om te oogsten.

hoe begin je?
Bepaal welk stukje tuin je wilt gebruiken en maak de grond gebruiksklaar. Als je het hele jaar door wilt oogsten, dan is het ook raadzaam een broeikas aan te schaffen. De investering is niet heel groot en onthoud: Als je eenmaal bezig bent, dan koop je voor de prijs van 1 krop sla 100 slazaadjes!

Het hele jaar door
Als je goed bent in plannen, dan is dit een mooie uitdaging: Als je een kleine moestuin met een broeikasje hebt, ongeveer 1,5m2, dan is het mogelijk het hele jaar door iedere week 5 verschillende groenten te oogsten! Zo ben je dus met een klein beetje werk, het hele jaar door zelfvoorzienend!

Have your say