Kruiden en specerijen; lekker én gezond!

Dat kruiden en specerijen ook een medicinale werking hebben weet ‘grootmoeder’ al lang. Maar ook in de moderne medische wetenschap raakt men steeds meer overtuigd van de voordelen van deze smaakmakers. Vele soorten zijn sterke antioxidanten en kunnen worden ingezet als strijd tegen ziekten en chronische aandoeningen. Hieronder bespreken we een aantal soorten; hoe gebruik je ze en wat zijn de gezondheidsvoordelen?

 

Spaanse peper: pittige slankmaker

 

Spaanse peper bevat capsaïcine, een stofje dat de stofwisseling versnelt en zorgt dat je eerder een vol gevoel krijgt. Daarnaast heeft het ook een onstekingsremmende werking en verlaagt het je LDL-cholesterolgehalte. Gewoon tijdens het koken aan het gerecht toevoegen.

 

Kaneel

 

Kaneel heeft een stabiliserende werking op de bloedsuikerspiegel. Diabetici kunnen veel baat hebben bij een dagelijks kop “kaneelthee”; een theelepeltje kaneelpoeder in een kopje kokend water, roeren en klaar. Uiteraard zonder suiker!

 

Gember

 

Gember is een echte ‘multitasker’. Het goedje heeft een rustgevende werking op de maag, helpt tegen misselijkheid en reisziekte. Daarnaast barst het van de ontstekingremmers, zoals gingerol. Dit zou zelfs kunnen helpen in de strijd tegen kanker. Verder helpt gember bij spierpijn en vastzittende hoest. Je kunt gember zowel in gedroogde als verse vorm gebruiken. Dat laatste is uiteraard effectiever. Gember is ook in capsules verkrijgbaar.

 

Kurkuma/koenjit

 

De curcumine in dit gele goedje is een krachtige antioxidant en een sterke ontstekingsremmer. Helpt tegen pijn, in de strijd tegen kanker, tandheelkundige problemen en nog veel meer. Tijdens het koken toevoegen, of als pasta aanbrengen op de huid.

 

Peterselie

 

Verse peterselie is een bron van ijzer en voedingsvezels en bevat bovendien apigenine, dat remmend werkt bij celdeling van kankergezwellen. Fijn knippen en over het eten strooien, maar niet meekoken.

 

Natuurlijk zijn er nog veel meer voorbeelden. Reden genoeg dus om je maaltijden met kruiden te verrijken!

Have your say