Kurkuma: een wondergoedje

De geneeskrachtige werking van bepaalde specerijen is al eeuwenlang bekend. Dit geldt ook voor kurkuma, ook wel geelwortel genoemd.

Wat is kurkuma?
Kurkuma is een specerij dat gewonnen wordt uit de wortel van de Curcuma longa, een plant die je vooral in India veel vindt. Het is familie van de gember. Kurkuma heeft een licht bitter smaak en is één van de ingrediënten waarmee ook kerriepoeder wordt gemaakt. In de Indische keuken wordt het veel gebruikt om bijvoorbeeld rijst geel te kleuren.

Waarom is kurkuma zo goed voor je?
Kurkuma kent ontzettend veel positieve effecten, die de gezondheid ten goede komen. Het kan namelijk helpen bij de behandeling van allerlei ziekten. Dit is allemaal te danken aan curcumine, een stof die in kurkuma aanwezig is. Curcumine werkt ontstekingsremmend en is antibacterieel. Hierdoor bestrijdt het een heleboel zaken die van kwade invloed op onze gezondheid zijn.

Zo kan curcumine onder andere beschermen tegen kanker, leukemie, Alzheimer, Parkinson, diabetes, hart- en vaatziekten, Multiple Sclerose, de ziekte van Kahler en huidaandoeningen. Daarnaast kan het de groei van al ontstane kankercellen tegengaan en kan het een remmende werking hebben op Alzheimer.
Geelwortel kent geen bijwerkingen. Je kunt tot wel 12 gram per dag consumeren!

Recepten met kurkuma
Kurkuma wordt vooral gebruikt bij veel Oosterse gerechten. Daarnaast kun je kurkuma ook prima over vlees, groente of in de soep doen. Experimenteer gerust; het is erg gezond, dus veel kwaad kan het nooit!

Het is verstandig om behalve kurkuma ook peper toe te voegen. Ons lichaam neemt kurkuma namelijk tamelijk moeilijk op, maar wanneer je peper toevoegt, gaat dit een stuk beter!

Have your say