Leren zeilen? Dat kan!

Leren zeilen is het leren spelen met je boot, de wind en het water. Het is een geweldige ervaring om je zeilboot, bij verschillende omstandigheden, te krijgen waar je hem hebben wilt. Wil jij ook leren zeilen? Bij een zeilschool is er voor ieder niveau wel een passende zeilcursus. Tijdens een beginnerscursus leer je de belangrijkste kneepjes van het vak:

Basisvaardigheden
Voordat je echt gaat varen, is het noodzakelijk dat je je zeilboot goed leert kennen. Uit welke onderdelen bestaat de boot? Hoe hijs en strijk je de zeilen? En waar moet je rekening mee houden tijdens het aan- en afmeren?

Veiligheid op het water
Om ongelukken te voorkomen, moet iedereen op het water zich aan bepaalde regels en afspraken houden. Tijdens de cursus komt daarom ook een stukje theorie aan bod waarin bepaalde begrippen en regels behandeld worden. Zo kan er geen verwarring ontstaan tussen bemanningsleden tijdens het zeilen.

Windori├źntatie
Bij het zeilen draait alles om de wind. Als je eenmaal bepaald hebt uit welke richting de wind waait, kun je koersen gaan varen. Een koers is de richting van de boot ten opzichte van de wind. Er zijn acht verschillende koersen die allemaal in de cursus aan de orde komen.

Roer- en zeilbediening
Je kunt op verschillende manier je zeilboot laten draaien. Niet alleen door het bedienen van je roer maar ook door het gebruiken van alleen de zeilen. Je leert oploeven en afvallen en ook het overstag gaan en het gijpen wordt in de cursus behandeld.

Heb je na de beginnerscursus de smaak te pakken? Dan kun je je ook aanmelden voor vervolgcursussen en meedoen aan wedstrijden!

Have your say