Nederlanders reageren zich massaal af op apparatuur

Computerwoede soms zelfs met fatale gevolgen

Nu het nieuwe jaar is begonnen, steken overal de bekende goede voornemens weer de kop op. Misschien dat u ook 2016 vol goede bedoelingen bent begonnen. Maar heeft u hierbij overwogen om wat aardiger te zijn voor uw apparatuur? Uit onderzoek van het Computer Care Center in samenwerking met Noviodata blijkt namelijk dat Nederlanders massaal tegen apparatuur schreeuwen. Iets dat in 2016 een stuk beter kan en waarvoor wij u graag een aantal suggesties geven!

Haat-liefde verhouding met apparatuur
Apparaten vervullen een steeds grotere rol binnen Nederlandse huishoudens en nemen dan ook in aantal toe. Tegelijkertijd lijken we ook massaal onze frustratie te botvieren op deze elektronische apparaten. Zo blijkt 41% van de Nederlanders wel eens te praten of schreeuwen tegen een apparaat. Vooral de computer en laptop zijn een veelvoorkomend slachtoffer; maar liefst een kwart van de Nederlanders praat of schreeuwt hier wel eens tegen. Ook de telefoon (19%), tv (18%), navigatiesysteem (11%) en, opvallend, de stofzuiger (12%) moeten het vaak ontgelden. Vrouwen schreeuwen hierbij vaker tegen hun computer en laptop, terwijl mannen tegen andere elektronische apparaten schreeuwen. Het lijkt er overigens wel op dat wijsheid met de jaren komt; hoe jonger we zijn, hoe meer Nederlanders er schreeuwen.

Dodelijk geweld tegen computers
Volgens filosoof Jos de Mul vergroeien we steeds meer met onze apparatuur en treedt zelfidentificatie steeds vaker op. Uitspraken zoals ‘ik sta om de hoek geparkeerd’ en het praten tegen levensloze apparaten komen dan ook steeds vaker voor. In een essay schetst hij een beeld van een toekomst waarin we apparaten affectief benaderen en ze steeds meer als mens behandelen. Inclusief het afreageren van stress of juist het aaien van onze elektronische vrienden!
Frustratie botvieren op weerloze apparaten is dan ook een bekend fenomeen en staat bekend onder officiële benamingen zoals computerwoede en Technology Related Anger . Zo zijn er zelfs gevallen bekend waarbij computerproblemen werden ‘opgelost’ met geweerschoten. Game over dus.

Wie is de baas over de tv?
Naast de computer blijkt ook de tv in veel Nederlandse huishoudens een regelmatig terugkomende reden voor ruzie te zijn. Het onderzoek bevestigt het beeld dat vooral mannen (62%) ‘de baas’ zijn over de afstandsbediening. Toch betekent dit niet dat er compleet niet wordt overlegd over de programmakeuze en moet slechts 1 op de 5 partners, vooral vrouwen, regelmatig lijdzaam meekijken met de keuze van hun partner. Misschien in 2016 dus iets meer overleggen en minder ruzie maken?

Zo schreeuwt u minder tegen uw apparaten
Onze ‘elektronische’ frustratie ontgaat ook fabrikanten niet en apparaten worden steeds slimmer. Zo is Ford bezig met een navigatiesysteem dat inspeelt op het humeur en die uw emotionele gesteldheid met behulp van sensoren bepaalt. Grote kans dus dat de volgende keer dat u tegen het navigatiesysteem schreeuwt, u een snauw terugkrijgt of deze u zelfs laat omrijden!
Natuurlijk kunt u zelf ook wat doen om meer zen te worden met bijvoorbeeld uw computer of laptop. Duurt het installatieproces of de update wat langer? Werk dan ondertussen even wat andere klusjes weg. Maak ook regelmatig backups zodat u bij problemen geen belangrijke bestanden kwijt raakt. En helpt tot 10 tellen echt niet meer? Neem dan contact op met een helpdesk voor advies en voorkom een hoop onnodige frustratie en stress!

Have your say