Nepal en je komt tot jezelf

Een land waar een gebergte als de Himalaya gelegen is, spreekt altijd tot de verbeelding. Maar Nepal onderscheidt zich als land nog extremer door zijn gigantische cultuurverschillen. Een reis naar Nepal zal dus op verschillende manieren bijblijven. Nepal is een levenservaring die je maanden, zelf jaren nadien nog steeds aan het denken zet.

Diversiteit aan culturen

Nepal bestaat uit verschillende etnische bevolkingsgroepen. Newari’s, Tharu’s, Sherpa’s, … hebben elk hun eigen gewoonten, gebruiken en talen. Ze zijn verschillend van uiterlijk en bedrijven andere religies. Dit maakt Nepal bijzonder en uniek, want iedereen leeft vredig met elkaar samen.

Enigste hindoekoninkrijk ter wereld

Wie Nepal bezoekt zal ervan overtuigd zijn. Het hindoeïsme is bijna overal aanwezig. Enkel al in Kathmandu, de hoofdstad, prijken talloze hindoeïstische tempels. Aan de grotere tempels staan of liggen de mysterieuze Sadhoes.
Deze verwilderde asceten wrijven zich in met as in en streven naar spirituele vrijheid. De straten en de pleintjes zijn vergeven van godenbeelden. Ganesh met zijn olifantenslurf , apengod Hanuman, Chrishna, vishnu en shiva zijn slechts enkele die men er kan bewonderen.

Overnachting in Namo Buddha

Wie meer houdt van het boeddhisme moet zeker Namo Buddha bezoeken. Het op een berg gelegen boeddhistische bouwwerk laat je proeven van een stukje Tibet in Nepal. Er staat namelijk een gigantisch Boeddhistisch klooster waar je zelfs kunt logeren.
Je kunt er samen met de monniken bidden , eten en zelfs lessen meditatie volgen. Je staat versteld van de prachtige muurschilderingen en de met bladgoud bedekte daken die paradoxaal staan tegenover het sobere leven die deze monniken leiden.

Nepal is een land van uitersten en zal zeker de meerwaardezoekers onder ons bekoren. Zeker als je dan nog houdt van loslopende dieren die samen met mensen in harmonie leven. Massa’s honden en heilige koeien behoren toe aan de straten van Nepal.

Have your say