Paniekaanvallen en de aanpak

Hoewel het voor velen nooit een rol zou spelen in hun leven, zijn daar tegenover ontzettend veel mensen die er last van hebben: paniekaanvallen. De oorzaken kunnen erg verschillend zijn, zoals een stressvolle baan bijvoorbeeld. Er zijn echter ook veel oorzaken die nooit achterhaald worden. Dit is geen groot probleem, maar de paniekaanvallen kunnen wel beter worden aangepakt als duidelijk is wat de oorzaak precies is.

Wat gebeurt er tijdens een aanval?
Hoewel de supermarkt voor de meeste mensen een saai gebeuren is, kan het voor mensen met paniekaanvallen ontzettend stressvol zijn. Ze voelen zich bekeken en hebben bij de kassa het gevoel niet weg te kunnen. Dit is dan ook een reden om helemaal geen boodschappen meer te doen.

Tijdens een paniekaanval krijgt iemand ten eerste last van hartkloppingen. Zodra iemand hier last van krijgt, komen er verkeerde gedachtes bij kijken, zoals ‘waarom gebeurt dit mij nu?’ Hierdoor zullen de symptomen zich uitbreiden tot bijvoorbeeld een droge mond, last van de maag, niet scherp meer kunnen zien, trillen, zweten en ga zo maar door. Er zijn talloze symptomen op te noemen en dit kan per persoon erg verschillen.

Het aanpakken
Iemand met paniekaanvallen doet er goed aan om in gesprek te gaan met een psycholoog. Deze kan je vertellen wat er met je gebeurt en waarom. Wil je dit liever toch niet? Dan ben je ook zeker niet verloren. Het gaat er bij paniekaanvallen om om je angst in de ogen te kijken. De aanvallen zullen worden opgelost zodra je gaat doen waar je zo bang voor bent.

Makkelijk gezegd natuurlijk, maar dit is de enige oplossing. Je zult namelijk zien dat het vervolgens steeds beter gaat en je lichaam rustiger wordt op plekken waar je eerst doodsbang was. Blijven oefenen zorgt voor het beste resultaat. Neem desnoods iemand mee en leid jezelf goed af. Lees bijvoorbeeld de verpakking van iets in de supermarkt om ergens anders mee bezig te zijn.

Have your say