Stop de muggen

Eindelijk, het is zomer! De temperatuur stijgt tot tropische hoogtes met zwoele avonden. Het plezier kan flink verpest worden door vervelende muggen. Stekende muggen zijn aan te pakken als je hun zwakke plekken weet.

Wat trekt muggen aan
– Warmte
De warmste plekken van het lichaam zijn aantrekkelijk voor muggen omdat het bloed vlak onder de huid stroomt. Je nek, ellebogen, polsen, knieën zijn plekjes waar ze graag in prikken.
– Geuren
Muggen zijn gek op bepaalde lichaamsgeuren, vooral zweet vinden ze onweerstaanbaar. Ook zoete geuren trekt muggen aan, waardoor een heerlijke bodylotion of deo een onverwacht effect kan hebben.
– Kleuren
De kleur zwart trekt muggen het sterkst aan, gevolgd door de kleur rood. Grijs en blauw zijn neutrale kleuren voor de mug. Kaki, groen en geel vinden muggen de minst fijne kleuren. Laat je LBD dus maar in de kast hangen als je een feestje in de muggentijd hebt.

Tips tegen muggen

  • Vermijd stilstaand water in de buurt (emmer, regenton etc.), omdat muggen zich hierin voortplanten.
  • Houd muggen op een afstand door horren en een klamboe te gebruiken.
  • Insmeren met anti-muggenmiddelen, bijvoorbeeld met een product met DEET is effectief.
  • Eucalyptusolie werkt ook tegen muggen en is veilig voor zwangere vrouwen en kinderen
  • Plaats een anti-muggenlamp, het UV licht trekt muggen aan en doodt ze.
  • Gebruik anti-muggenspray, het ruikt misschien niet lekker maar de spray is erg effectief.
  • Plaats een ventilator, muggen houden niet van wind en worden erdoor weggeblazen.

Fabels
Van een aantal huismiddeltjes zegt men dat het muggen afschrikt. Van maatregelen zoals knoflook, lavendel, citroenkaarsen, anti-muggen apps, armbandjes en het licht uitlaten is nooit bewezen dat het echt iets doet om muggen uit je buurt te houden. O, ja en zoemende muggen bijten wél!

Have your say