Superheldenfilms, niet meer alleen voor kinderen

De superheldenfilm is zo’n genre waar vaak een beetje meewarig tegenaan wordt gekeken. Dat is ook niet geheel onterecht: per slot van rekening zit je bij een dergelijke film te kijken naar mensen in felgekleurde pakken die constant met elkaar op de vuist gaan. Toch maakt het genre een evolutie door die het ook interessant maakt voor serieuzere bioscoopliefhebbers.

De superheld als serieus filmvermaak
Als je de lijst bekijkt van films die dit jaar uit gaan komen, dan zul je daar meerdere superheldenfilms tussen zien staan. De Amerikaanse stripuitgeverijen zetten hun grootste kanonnen in om ervoor te zorgen de meeste bioscoopstoelen gevuld te krijgen. De huidige populariteit lijkt een beetje op die van de jaren tachtig en negentig, met een wezenlijk verschil.

Toentertijd had je de film Batman, die ontzettend succesvol was. Deze werd opgevolgd door minder goede superheldenfilms als Dare devil, Blade en Steel. Films die gemaakt werden door producenten die weinig ophadden met superhelden, en er louter en alleen flink geld mee wilden verdienen. Tegenwoordig zijn de stripuitgeverijen zelf nauw betrokken bij de productie van de films.

Schaam je niet als je superheldenfilms leuk vindt
Deze betrokkenheid van de makers van de strips betekent dat de films niet meer louter als plat vermaak bedoeld zijn. De huidige generatie superhelden filmmakers wil een verhaal vertellen met diepgang, met wortels in de huidige realiteit en met personages die ondanks hun speciale krachten ook heel menselijk zijn.

Zodoende zijn dit jaar verschijnende superheldenfilms als Ant Man, Avengers Age of Ultron en Fantastic Four ook iets om echt naar uit te kijken. Ze combineren spectaculaire effecten met een verhaal waar je jezelf in vast kunt bijten, en waarvan je niet na twee uur in de bioscoop jezelf afvraagt waarom je er in vredesnaam je geld aan hebt uitgegeven!

Have your say