Tanderosie: liever voorkomen dan behandelen

Tanderosie, steeds meer mensen krijgen ermee te maken. Tegenwoordig hebben we op een dag heel wat zure drink- en eetmomenten en steeds heeft het gebit te lijden. Of je nu een ongezonde of verstandige eter bent, je hebt altijd kans op tanderosie. Op tijd ingrijpen is belangrijk, evenals een goede behandeling wanneer het kwaad al geschied is.

Wat is tanderosie en hoe merk je het?
Er is sprake van tanderosie wanneer het buitenste laagje van de tand, het tandglazuur, aangetast wordt door het in contact komen met zuren uit voedsel, dranken en maagzuur. Deze maken het tandglazuur zachter waarna het gebit tijd nodig heeft om het tandglazuur weer te verharden. Echter komt er vaak al snel een nieuw zuurmoment en krijgen de tanden deze ‘herstelkans’ niet.
Van lichte tanderosie zul je niet veel merken, maar geleidelijk zullen de tanden veranderen van vorm, doorzichtiger en geler van kleur worden. Ook kan gevoeligheid optreden wanneer je iets kauwt dat koud, warm, zuur of zoet is. Beschadigd glazuur herstelt niet meer.

Hoe te voorkomen of beperken
-Las minder eetmomenten in, beperk zure voeding en dranken en eet maximaal twee stuks fruit per dag. Zure voedingsmiddelen zijn appels, citrusfruit, energie- en frisdranken, sappen, wijn, jam, azijn, zelfs vitamine C-tabletten en bepaalde mondwaters. Geschikte dranken zijn (karne)melk of chocolademelk, (mineraal)water, thee, koffie en yoghurtdranken.
-Spoel zure dranken niet door je mond en nip niet. Gebruik bij voorkeur een rietje en probeer de drank snel door te slikken.
-Wacht minstens een uur met tandenpoetsen na een zuurmoment.
-Kauw op suikervrije kauwgom voor meer speekselaanmaak en neem na een zure drank een slokje neutraliserende melk of water.

Behandeling nodig
Bij pijnklachten kun je het beste poetsen met een zachte tandenborstel en een zo min mogelijk schurende tandpasta voor gevoelige tanden. Wanneer het glazuur compleet is afgesleten en de pijn je te veel wordt, is een behandeling bij de tandarts nodig. Voor je gaat denken aan kronen of implantaten… eerst zal een composietlaagje (witte vulling) over de pijnlijke tand of kies gemaakt worden. Maar zoals gezegd kun je zeker proberen deze behandeling voor te zijn.

Have your say