Tips voor je bloeddruk

Door de samentrekking van het hart wordt je bloed ongeveer 60 tot 80 keer per minuut je bloedvaten in gepompt. De kracht waarmee het bloed vervolgens tegen de wanden van de bloedvaten drukt, wordt de bloeddruk genoemd. Bij veel mensen is deze bloeddruk verhoogd, wat het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk kan verhogen. Veel mensen weten echter niet dat hun bloeddruk verhoogd is. Dit artikel bespreekt manieren om je bloeddruk te meten en wat je kunt doen om weer een gezonde bloeddruk te krijgen.

Symptomen, oorzaken en bloeddruk meten
Een verhoogde bloeddruk heeft meestal geen duidelijke symptomen tot gevolg. Omdat een te hoge bloeddruk op de lange termijn wel erg schadelijk kan zijn voor je gezondheid, wordt aangeraden je bloeddruk regelmatig te meten. Dit kan door een huisarts gebeuren, maar kan ook gewoon thuis. Vooral mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten doen er goed aan een bloeddrukmeter voor thuis aan te schaffen, bijvoorbeeld bij Bloeddrukmeterswebshop.nl. Met name mensen die veel stress ervaren, rokers, mensen met overgewicht of mensen met een te hoog cholesterolgehalte lopen het risico een verhoogde bloeddruk te hebben.

Gevolgen van een hoge bloeddruk
Als gevolg van een te hoge bloeddruk kunnen de wanden van bloedvaten beschadigd raken. Dit kan het optreden van arteriosclerose, in de volksmond ook wel aderverkalking genoemd, bevorderen. Kleine bloedvaten zoals die in de penis, netvlies en nieren zullen hierdoor het snelst beschadigd raken. Wanneer ook bloedvaten in andere organen dichtslibben kan dit leiden tot een hart- of herseninfarct.

Bloeddruk verlagen
Bij een zeer hoge bloeddruk kunnen diverse medicijnen worden voorgeschreven, maar ook kleine veranderingen in je leefstijl kunnen bijdragen aan een gezondere bloeddruk. Zo wordt aangeraden te stoppen met roken, voldoende te bewegen en wanneer nodig enkele kilo’s af te vallen. Omdat natrium in keukenzout de bloeddruk verhoogt, wordt daarnaast aangeraden zo min mogelijk zout te gebruiken tijdens het koken. Voor meer informatie over hoge bloeddruk kunt u terecht bij de hartstichtinghartstichting

Have your say