Trendy tafelen

Met de kerstdagen voor de boeg begint het misschien al een beetje te kriebelen. Gezellig met familie en/of vrienden bijpraten en genieten van smakelijke hapjes is een leuk vooruitzicht. Ben je echter aan de beurt om voor gastvrouw of – heer te spelen, dan levert dat ook een flinke dosis gezonde spanning op. Niet alleen het klaarmaken van het eten zelf, maar ook de aankleding en het serveren vergen de nodige voorbereiding.

Serviestrends
De nieuwste serviestrend is een bij elkaar gezocht allegaartje. Een makkelijke en voordelige trend zou je denken, maar wel één die veel tijd kost. Het is belangrijk dat je dezelfde kleurstelling aanhoudt, en dat de borden qua formaat niet al te veel afwijken van elkaar. De leukste borden, schaaltjes en kopjes vind je op de rommelmarkt, tijdens winterfairs of in de kringloopwinkel.

Bestek
Culinaire voorgerechtjes, buitenlandse kaasjes en visgerechten vragen om speciaal bestek. Ook het aansnijden van een groot stuk vlees gaat beter met een echt vleesmes. Heb je dit nodig maar niet in huis, dan is het wellicht een optie om dit toch aan te schaffen of te lenen. Ook voor het opdienen van een salade, het opscheppen van ijs en het serveren van een espresso ‘a la Starbucks’ heb je wellicht extra bestek lepels nodig.

Glaswerk
Witte wijn, rode wijn, water of toch gewoon frisdrank, je serveert dit uiteraard niet in hetzelfde model glas. Het gebruik van heel veel verschillende glazen is trendy, mits de inhoud klopt bij de drank die je aanbiedt. Zo heeft een sherryglas slecht een inhoud van 0,1 liter en vraagt een volle rode wijn om een groter glas met een rond buikje.

Tafelkleed
Onder een zorgvuldig bij elkaar gezocht servies hoort natuurlijk een mooi tafelkleed. Een effen damasten kleed doet het altijd goed mits de borden, schaaltjes en schotels voldoende aandacht opeisen. Heb je gekozen voor een effen servies in één kleur, kies dan gerust voor een kleed in combinatie met een tafelloper in een contrasterende kleur.

Have your say