Veenhuizen boeit

Het dorp Veenhuizen
Op de grens tussen Friesland en Drenthe ligt het voormalige gevangenisdorp Veenhuizen. Het dorp is in 1822 gesticht door generaal Johannes van den Bosch, als een soort dwangkolonie onder de naam Maatschappij van Weldadigheid. In de loop van de jaren veranderde het in een dorp met maar liefst vier gevangenissen wat pas in 1989 werd opengesteld voor iedereen van buitenaf. Een uniek stukje Nederland wat de afgelopen jaren is ontwikkeld tot een aantrekkelijke toeristische attractie.

Bijzondere architectuur
Veenhuizen bezit maar liefst 124 rijksmonumenten die betrekking hebben op het bijzondere verleden. De meeste zijn voormalige woningen maar ook kerken en voormalige werkplaatsen vallen hier onder. Uniek in Nederland zijn de teksten die de huizen versieren en vaak wat vertellen over de functie van het pand. Via een routeboekje kan je langs de mooiste panden lopen en het verleden herbeleven.

Toeristische attracties
Middelpunt is het Nationaal Gevangenismuseum, fraai gesitueerd in het voormalige tweede gesticht. Hier beleef je het verleden maar krijg je ook informatie over moderne detentie. Maar wat te denken van een glasblazerij, een zeepmakerij, de grote biologisch Tuinen van Weldadigheid waar men gespecialiseerd is in de zogenaamde vergeten groenten. maar ook een edelsmederij en een kunsttuin zijn te bezoeken. Voor ieder wat wils waarbij een dag waarschijnlijk te kort is.

Eten en drinken
Natuurlijk moet ook de inwendige mens worden verzorgd. Dat kan in het voormalige Verenigingsgebouw of in restaurant Bitter en Zoet die ook de mogelijkheid tot overnachten heeft. Zunneschien is een koffie- en theehuis terwijl de kleine bierbrouwerij Maallust hun speciaalbieren aanbied. En mocht je thuis nog willen genieten van een onvergetelijke dag dan kan je bij Kaaslust bijzondere kazen kopen.

Have your say