Virtuoos op de toetsen

Mensen worden blij van muziek. Het is verrijking voor het leven, dat niet alleen prettig is om te beleven, maar ook goed is voor de ontwikkeling van ons brein. Muziek is niet alleen fijn om naar te luisteren. Het zelf actief muziek maken zorgt voor een nog groter effect.

Zelf muziek maken
Muziek maken kan op allerlei manieren en met allerlei instrumenten. Als je zingt gebruik je je eigen lijf, je eigen stem als instrument. Je kunt ook denken aan een fluit, saxofoon, gitaar of piano. Wat je kiest heeft te maken met je persoonlijke smaak en voorkeur, het instrument moet bij je passen. En bovendien moet het instrument passen bij je woning en de directe omgeving ervan.

Een piano of een vleugel
Een van de mooiste en veelzijdigste instrumenten is wel de piano of de vleugel. Veelzijdig, omdat je hiermee melodie├źn kunt spelen, maar ook complete begeleidingen. Bij het bespelen van de piano worden toetsen ingedrukt, die op hun beurt een hamertje tegen de pianosnaren aantikken. Bij lage tonen tikt het hamertje meestal tegen twee snaren, bij hogere tonen zijn dat er drie. In een piano zitten de snaren verticaal gespannen, bij een vleugel is dat horizontaal. Een vleugel neemt daardoor natuurlijk wel meer vloeroppervlak in.

De plaatsing
Een piano gebruik je om muziek op te maken, maar het is ook een prachtig meubelstuk in huis. Hij mag in je inrichting dus best uitkomen. Let er wel op, dat de pianosnaren erg gevoelig zijn voor vocht en temperatuurwisselingen. Hoe constanter, hoe beter het is voor de stemming. Het geluid van een piano komt stevig door. Let er dus op dat je de piano niet tegen de muur met de buren zet en maak met die buren afspraken over tijden waarop je speelt.

Have your say