Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak
Misschien krijg je een glimlach op je gezicht wanneer je het woord voorjaarsschoonmaak leest. Het doet ons vaak denken aan al die verhalen over de grote schoonmaak van vroeger.

Alle meubels naar buiten
De hele woonkamer werd leeggeruimd, alle banken, tafels en stoelen gingen de tuin in, de gordijnen van de rails en zo was men dagen aan het schrobben, boenen en poetsen.
Uiteraard gaan wij daar tegenwoordig niet meer aan beginnen, maar een moderne variant van de voorjaarsschoonmaak kan helemaal geen kwaad. Steeds meer mensen merken hoe heilzaam het is om te leven in een opgeruimde, frisse en schone woning. Een aantal tips voor de voorjaarsschoonmaak:

Plannen
Omdat het in onze vaak overvolle agenda’s meestal niet mogelijk is om dagen achter elkaar te gaan schoonmaken in huis, kan het handig zijn om een simpele planning te maken. Noteer hierop de belangrijkste items van de voorjaarsschoonmaak.

Kamer voor kamer
Kies bijvoorbeeld een kamer per dag en besteed die dag dan een paar uurtjes aan het schoonmaken en opruimen van die ene ruimte in je woning. Het voordeel hiervan is dat je overzicht houdt en dat de kans groter is dat je die ene kamer ook echt helemaal klaar krijgt.

Voorbereiding
En ja, dan sta je daar in je slaapkamer en moet je beginnen. Wat pak je dan allemaal aan? Misschien is het prettig om eerst een muziekje aan te zetten en het kan ook nog motiverend werken om jezelf alvast een beloning in het vooruitzicht te stellen voor wanneer je klaar bent.

De aanpak
Maak dan in de kamer eerst de plafonds en de muren schoon met een ragebol en een doek. Verwijder alle spinnen en spinnenwebben. Haal je kasten helemaal leeg, sorteer de inhoud en ruim de spullen die je nog nodig hebt weer in en zoek een andere bestemming voor bijvoorbeeld kleding die je niet meer draagt. Maak als laatste de deuren en de vloer schoon.
Wanneer je dit kamer voor kamer doet, is het echt haalbaar en kun je daarna heerlijk genieten van een frisse en opgeruimde woning.

Have your say