Warm winters IJsland

‘Is het daar niet koud?’ Dat is zo ongeveer de meest gestelde vraag die toeristen die IJsland bezoeken van anderen krijgen. IJsland kent de grootste toestroom van toeristen in de zomermaanden, wanneer het bijna dag en nacht licht is en je dus urenlang de tijd hebt om het eiland te verkennen. Via de rondweg, die zoals de naam al doet vermoeden je helemaal rond het eiland brengt, kun je met een huurauto alle mooie plekjes bezoeken en de avonden breng je door in de hippe bars in Reykjavik. Maar ook in de winter is IJsland een bezoekje waard.

Winters IJsland biedt toeristen een compleet andere ervaring dan een bezoek aan het land in de zomer. Door de ligging midden in de Atlantische Oceaan is IJsland niet bedekt door een centimeters dikke laag sneeuw, zoals andere noordelijke gebieden in de koudste maanden. Je kunt er dus, weliswaar beperkt tot de hoofdwegen, prima op uit.

De vele watervallen zijn bevroren. De hoofdstad Reykjavik is al weken voor het kerstmis is ondergedompeld in kerstsferen met gezellige verlichting om de korte, donkere dagen op te fleuren. Een duik in één van de thermaalbaden terwijl het buiten vriest, is een ervaring die je nooit meer zult vergeten. Dit geldt ook voor een wandeling over de zwarte stranden, die in de winter soms bedekt zijn met een laagje sneeuw en al vroeg in de middag prachtig worden aangelicht door de ondergaande zon. En misschien wel het meest bijzondere van alles is het Noorderlicht, dat door de weinige lichtvervuiling prachtig zichtbaar is in de wintermaanden.

Koud? Tja, door de gure wind kán IJsland best koud zijn, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de vriendelijkheid van de bevolking, de schitterende natuur en de warme sfeer rond de feestdagen. Winters IJsland is dus absoluut het overwegen waard!

Have your say