Zelf een muziekinstrument leren bespelen

Je bent nooit te oud om te leren. Ook niet voor het leren bespelen van een muziekinstrument. Iedereen kan muziek maken, iedereen kan een instrument bespelen en iedereen kan genieten van musiceren.
Keuze van een muziekinstrument
Er bestaan heel veel verschilende muziekinstrumenten. Welk instrument voor jou geschikt is, hang af van een aantal zaken:

– Welke muziekstijl spreekt je aan?
– Wat voor soort instrument past bij je?
– Wat is je budget?

Piano is altijd een geschikte keuze, ook als je nog niet precies weet welk instrument het beste bij je past. Bij piano krijg je te maken met twee verschillende muzieksleutels en je leert ritme, melodie en akkoorden. Het geeft je daarmee een stevige basiskennis, ook als je later toch een ander instrument gaat spelen.
Een ander voordeel is dat je er verschillende stijlen op kan spelen zoals klassiek, jazz en popmuziek.

Instrument huren of kopen?
Het is zeker niet nodig om direct een nieuw muziekinstrument te kopen. Het is verstandig om eerst te huren. Wanneer je precies weet wat je belangrijk vindt aan een instrument en wat voor kwaliteit je wilt, dan kun je een eigen instrument aanschaffen. Het huren van een piano is echter relatief duur en voor hetzelfde bedrag kun je vaak een goede tweedehands piano kopen.

Muzieklessen nemen
Je kunt met boeken en informatie(filmpjes) van internet al een heel eind komen met het bespelen van een instrument. Maar wil je echt goed leren spelen, dan is het belangrijk om les te nemen. Je leert dan wat de juiste houding en technieken zijn voor jouw instrument. Je kunt online lessen volgen op internet, maar beter nog is muziekles op een muziekschool of particuliere lessen. Je wordt dan direct gecorrigeerd en je kunt vragen stellen. Je zult zien dat je na een jaar les al heel wat kunt spelen op je instrument.

Have your say