Zo bouw je een vertrouwensband op met je hond

En dan is het zover. Je hebt een puppy, en niet zo’n kleintje ook. Een Duitse Dog – ook wel Deense Dog genoemd – vooral bekend om zijn indrukwekkende verschijning en vredelievende karakter. Deze vriendelijke, zachtaardige hond is lief, teder, gevoelig en kan heel goed met kinderen.
Oma’s stoel in flarden
Is dat dan een vrijbrief om een Duitse Dog ‘vrij’ op te voeden en niets te leren? Nee, in tegendeel. Deze goedaardige Molosser vraagt om een consequente, geduldige opvoeding. Voor je het weet is deze dog jou de baas en vind je na korte afwezigheid je designstoel, antieke kast of leren bankstel aan flarden terug. Spelen vinden ze heel erg leuk. Met alle gevolgen van dien.
Onder commando
Moet je dan met veel geweld en geschreeuw zo’n kolossale hond van meer dan 65 kilo onder commando houden? Ook hier is het antwoord nee. De Duitse Dog is, juist door die (over)gevoeligheid, snel angstig en bang. We weten allemaal dat een bange angstige hond niet gemakkelijk te corrigeren is. Lijfsbehoud staat bij elk dier voorop, dus ook bij de Duitse Dog. Geduld is bij elke hond een schone zaak.
Plaats in de roedel
Door de Duitse Dog van pup af aan te trainen zal het dier zich erg prettig gaan voelen in de ‘roedel’ van medehuisgenoten. De Dog weet door een juiste training exact wie de baas is en, heel belangrijk, wat haar of zijn plaats is in de rangorde thuis.
Samen trainen
Wanneer je niet over voldoende ervaring beschikt een puppy te trainen kun je overwegen samen een cursus te volgen. Dat is niet alleen gezellig maar vooral erg leerzaam. Er wordt getraind in groepslessen of privélessen.
In de groep of privé
Trainen in een privéles betekent meer persoonlijke begeleiding en gerichter op jou en je hond. Het resultaat is er meestal ook naar. Op een hondenschool zijn vaak flexibele trainingstijden. Je kunt vaak lessen volgen op alle dagen van de week en op ochtenden, middagen en avonden.
Blaffende honden
In sommige gevallen is het gebruik van een Dogtra trainingsband gewenst. Dat kan wanneer de hond onnodig vaak blaft.
De band geeft dan een hoog piepend geluid. Honden zijn gevoelig voor dit geluid en koppelen het blaffen aan dit hoge geluid. Meestal is de band na enkele dagen niet meer nodig.

Have your say